Human Help Network

Thailand kæmper med massive sociale udfordringer. Fattigdom og ordentlige vilkår for især børn er stadig et problem, selvom landets økonomi er i vækst. Landets offentlige sektor er ikke gearet til at hjælpe børn, der oplever vold eller misbrug i hjemmet. Endvidere immigrerer familier fra omkring liggende lande som Laos og Cambodia til Pattaya for at finde arbejde. De lever i slumlandsbyer, der under ingen omstændigheder er egnet for børn. Human Help Network i Thailand tager hånd om disse udsatte børn gennem tre projekter.

Child Protection and Development Center

Børn helt ned til fire års alderen bor på centeret. Børnene, oftest små piger, har været udsat for seksuelle overgreb i hjemmet. I de fattige provinser er det ikke unormalt, at børn bliver prostituerede, så familien kan tjene penge – det er både lokale mænd som familiemedlemmer, der krænker børnene. Andre børn bliver udsat for vold eller mishandling. Eksemplerne varierer fra slag til brændemærker fra cigaretter, hvis barnet ikke behager forældrene.

Disse børn har behov for at blive fjernet fra hjemmet og leve i trygge rammer. Når et barn kommer til Child Protection and Development Center (CPDC), er det ofte fordi, de lokale myndigheder opdager overgrebene og tvangsfjerner barnet. Myndighederne kender til CPDC og det gode arbejde, der bliver gjort for børnene. De er mere end trygge her.

CPDC passer på 82 børn i dag. Børnene går ikke kun i skole og modtager psykologhjælp. De lærer også at passe på sig selv og hinanden gennem blandt andet mindfulness. Det er de færreste thailandske børneorganisationer, som gør så meget for at heale børns traumer.

Børnene bor i små ”familier” sammen i huse med plads til 8-10 børn og deres pædagog. I deres fritid lærer de at dyrke deres egne økologiske afgrøder og lave deres egen mad. På denne måde lærer børnene om bæredygtighed og selvforsyning, hvilket klæder dem på til voksenlivet.

Mobile Training Unit

Pattaya har adskillige slumlandsbyer. Her bor familier fra blandt andre Laos, Myanmar og Cambodia. Forældrene arbejder som regel i byggebranchen, hvor de bygger hoteller og lejlighedskomplekser til Pattayas mange millioner turister og udlændinge, som hvert år besøger badebyen.

Livet i slummet byder ikke på mange goder. Blikskurene har ingen toiletfaciliteter eller adgang til rent vand, hvilket betyder dårlig hygiejne og masser af smitte blandt beboerne. Når forældrene er på arbejde på byggepladserne, har de ikke andre muligheden end at tage børnene med sig – for hvem skal ellers holde øje med dem, når mor og far skal tjene penge til de basale nødvendigheder?

Børnene leger blandt kraner og byggematerialer – uden sikkerhedsudstyr. Byggepladser er ikke for børn. Mobile Training Unit (MTU) er Human Help Networks opsøgende enhed. Varevognen og pædagogerne tager hver dag ud til forskellige slumlandsbyer for at passe på børnene, mens forældrene er på arbejde. Personalet underviser børnene i thai og basal hygiejne, når ressourcerne er små.

MTU-varevognen har en fladskærm med undervisningstegnefilm, så læringen foregår i børnehøjde. Pædagogerne bruger også tid på at lege med børnene, mens de lærer thailandske gloser. På denne måde vil børnene have mulighed for at klare sig bedre i Thailand, når de bliver ældre, hvis forældrene bosætter sig permanent i landet.

Drop-in Centeret

Hver dag kører en skolebus rundt til forskellige slumdistrikter og henter børn, hvis forældre skal på arbejde. Bussen bringer børn, som har været et stykke tid i Pattaya, tilbage til Drop-in Centeret, som både er en skole og en børnehave.

Her får børnene, der kommer fra blandt andet Cambodia og Laos, gratis skolegang, hvis de har en vis alder. De bliver undervist af lærer fra deres hjemlande i thai, matematik og begynderengelsk. På denne måde lærer børnene at tilpasse sig deres nye hjem, Thailand, og når de har gået i skole på Drop-in Centeret tilstrækkeligt længe, kan de blive optaget på lokale folkeskoler, hvor de kan få en grundskoleuddannelse – og ikke mindst, udsigten til en lysere fremtid.

De mindre børn fra slummet har en gratis børnehaveplads hos Drop-in Centeret. Her kan de trygt og roligt være børn, mens forældrene er på arbejde.