Af Kasper Nesager-Hansen
Connie Pedersen og hendes mand har adopteret Mathias fra Børnehjemmet i Pattaya. Mathias er i dag en stor teenagedreng, og som forælder står Connie overfor nogle spørgsmål, hvor hun har svært ved at finde svarene. Hun har længe efterspurgt et netværk, hvor adoptivforældre kan henvende sig med spørgsmål. Derfor har hun været med til at stifte Pattaya Orphanage Adoptionsnetværk.
Connie, hvorfor ser du et behov for netværket?
”Jeg tænker, der er et behov for netværket, fordi familier, nye som kommende, får muligheden for at mødes, udveksle erfaringer, stille spørgsmål og søge svar på de udfordringer, der kan opstå ved at være en adoptivfamilie. Svar man ikke nødvendigvis kan finde hos egen familie eller i vennekredsen. I netværket vil der altid være familier, der har været i lignende situationer, og som kan være behjælpelige med råd ud fra egne erfaringer samt oplysninger om, hvor de har fået hjælp og støtte til at komme omkring specifikke udfordringer.”
Hvilke familieudfordringer har I stået overfor? Og hvordan håber du, at netværket kan hjælpe her?
”Som forældre til Mathias, som vi adopterede, da han var 4 1/2 år gammel, har vi haft en dreng med en rygsæk med måske lidt større indhold, qua hans længere ophold på Børnehjemmet, og anderledes udfordringer end familier der adopterer børn på 1½-2 år. Vi adopterede en meget selvstændig dreng, der helt fint kunne klare sig selv, men som lidt havde ’glemt’ at være barn og havde svært ved at lade os voksne om at være dem, der bestemmer, tager beslutninger samt hjælper og trøster – så det at skulle ’begynde forfra’ med en stor dreng og lade ham være alt fra baby til 4 1/2 år på samme tid har været en stor udfordring. I netværket vil vi forhåbentlig kunne møde andre familier, der har adopteret større børn og tale med dem om, hvordan de har klaret lignende udfordringer.”
Hvordan tror du, at adoptivbørnene fra Pattaya Orphanage kan have glæde af netværket?
”Netværket giver også rig mulighed for, at børnene og de unge adopterede kan mødes, spejle sig i hinanden, være sammen og dele ’gode og mindre gode oplevelser’, i forhold til det at være adopteret og måske danne deres egne grupper, når de har lært hinanden bedre at kende. I netværket vil de også kunne møde nogle af de frivillige fra Børnehjemmet – og måske personligt kunne få fortalt små historier fra deres tid på Børnehjemmet.”
Hvordan kan de voksne gøre netværket attraktivt for børnene?
”Vi voksne kan gøre netværket attraktivt for vores børn ved at støtte op og møde op til det første træf og give børnene mulighed for at lære hinanden at kende. Måske bor der en anden familie i ens nær område, som man endnu ikke kender til.”
Connie refererer til netværkets første møde den 21. oktober i Aarhus hos Flying Superkids Gymnastikgården. Her kan netværkets medlemmer træffe hinanden og knytte nye bånd. Pattaya Orphanage Adoptionsnetværk i højeste grad også for kommende adoptivforældre, som søger råd eller fortællinger fra forældre, der har været igennem adoptionsprocessen. Du kan læse mere om arrangementet i nyhedsbrevets næste historie.